Wednesday, January 18, 2012

Jawapan Adam Adli Sebab Turun Bendera Perdana Menteri

Terbaru!  Video jawapan Adam Adli, "Kenapa Saya Turun Bendera Dato Seri Najib" Adam Adli seorang penuntut di Universiti Pendidikan Sultan Idris Tanjung Malim digantung 3 semester kerana menurunkan bendera PM Najib Tun Razak pada 17 Disember 2011 di perkarangan PWTC dalam satu protest menentang Akta Universiti dan Kolej Univesiti (AUKU).


Arkib Berita 2011/17
Tindakan menurunkan gambar Perdana Menteri kelmarin, adalah simbolik penolakan mahasiswa kepada kepimpinan Datuk Seri Najib Razak, kata Pengerusi Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM), Ahmad Syukri Ab. Razak.

 Antara lain katanya, Najib menipu mahasiswa dengan slogan transformasi untuk memansuhkan Akta Universiti dan Kolej Universiti (Auku).
“Malangnya, pengumuman (pinda Auku) dibuat hanya selepas mahkamah rayuan putuskan seksyen 15 (akta) itu bercanggah dengan perkara 10 Perlembagaan Persekutuan,”
“Tindakan menurunkan gambar Perdana Menteri merupakan simbolik kepada hilang kepercayaan anak muda kepada kepimpinan Datuk Seri Najib Razak selaku ketua kerajaan,” katanya pada sidang media di Dewan Perhimpunan Cina Selangor dan Kuala Lumpur
Semalam, kira-kira 300 mahasiswa berarak ke pejabat Suruhanjaya Hak Asasi Manusia, sebelum menuju ke bangunan Umno – Putra World Trace Centre (PWTC) bagi menyerahkan memorandum kepada Timbalan Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Saifuddin Abdullah.
Seorang mahasiswa, Adam Adli, 22, dari Universiti Perguruan Sultan Idris (UPSI) dilihat menurunkan bendera yang tertera wajah Najib sebagai protes.
Mengulas lanjut, Ahmad Syukri memberi tempoh kepada Najib untuk melaksana dua transformasi sebelum Pilihan Raya Umum (PRU) ke-13 atau bersedia mendapat tentangan hebat dari mahasiswa.
“Dua tuntutan itu ialah mansuh AUKU serta-merta dan beri autonomi penuh kepada universiti,” katanya.
Sementara itu, bekas Pengerusi SMM, Shazni Munir berkata, Universiti di Malaysia akan lebih baik jika autonomi bebas diberi sepenuhnya.
“Universiti Malaya (UM) contohnya mendapat dana antara RM700 hingga RM800 juta setahun dan dengan dana itu universiti mampu menguruskan pentadbiran dengan lebih baik tanpa campur tangan politik.
“Malah kami yakin inovasi, pembangunan dan penyelidikan universiti akan berkembang lebih baik sekaligus menaikan rangking kita,” kata bekas mahasiswa UM itu.
Sidang media itu turut dihadiri Aksi Mahasiswa Peduli (Aksi), Gerakan Menuntut Kebebasan Akademik (Bebas) dan sekumpulan aktivis mahasiswa.

0 Pandangan Membina!!!:

Popular Posts

Recent Posts

Unordered List

Text Widget

Blog Archive

Powered by Blogger.

Tambah Pendapatan

Rakan Media


Awesome Reader List!!!

Google+ Followers