Wednesday, November 11, 2009

Majlis Jamuan Akhir Tahun Tingkatan 3 2009

Salam semua..minta maaf sebab tak dapat ajak rakan-rakan blog hafez datang ke Jamuan Akhir Tahun...Coz nie untuk form3 je..hehehe..sory.. Alhamdulillah..kenyang perut..Hari nie hafez sarapan kuih je..hafez sabar..hafez nak tunggu makan jamuan..hehehe..aduh..Tunggu punye lame dah nak dekat balik..baru makan.. dalam 1.40 petang.. Tapi hafez sabar jugak.. Mase aktiviti pagi..kita orang buat ais krim...Ya Allah..Pergh..sedap! Sampai menjilat bekas ais krim tu..hehehe...Tahu tak! Hafez buat sendiri ais krim tu..guna bahan2 yang cikgu sediakan..Em..korang nak tahu cam mana nak buat ais krim? Senang..Ini ais krim tanpa meyimpan dipeti ais yang selalu korang buat kat rumah..ini tak payah nak guna peti ais...ini guna ais ketul je...Oklah..Bahan2 yang perlu korang sediakan...Air Dutch Lady perisa strawberi atau coklat..Kalu tak ade air dutch lady..gune air sirap atau air yang korang rase macam sedap untuk korang buat ais krim...taruh je..hehehe..pastu..kene ade ais ketul, Garam, Plastik kedap udara...saiz besar dan saiz kecil..Kertas aluminium..er..hafez tak tahu sgt nama bende nie...Tapi selalu orang gune untuk balut makanan untuk dibakar dalam ketuhar.. Pastu tuala. Ok..mula2..korang isi air dutch lady perisa strawberi dalam plastik kedap udara bersaiz kecil..pastu korang isi ais ketul dalam plastik kedap udara bersaiz besar dan letakkan garam...Tau tak..apa gune garam kalu letak dalam ais?? Ah..nie untuk memastikan suhu Ais Kekal sejuk. Ingat! Suhu ais bukan meningkat..tapi menurun.. Meningkat untuk air panas... Ok..dah letak garam dalam ais..pastu..letakkan air duct lady tadi dalam plastik yang ade ketullan ais tadi..Dah letak..pastu balut dengan kertas aluminium tadi..Pastu..tutup dengan kain tuala dan lilitkan..dah tutup bungkusan tadi..bolehlah goncang sampai termercik ke muka orang lain..hehehe..oklah..dah goncang samapi 150 kali?? Bolehlah tengok hasilnye..dah jadi ais krim dutch lady berperisa strawberi..bolehlah nikmati bersama guru2 sains..hehehe.. Best buat eksperimen ais krim nie...Oklah..nak sambung cerite pasal jamuan..dah duduk dalam dewan...kemas2 jap..susun meja.. dalam pukul 12 tengah hari..baru Ustazah guru kelas hafez datang bawak makanan..alah..biasa je..nasi goreng cina..Pastu..pukul 1.20 plak..datang makayah kawan hafez nie bawak makanan yang paling mahal...Pizza hut..Uh..Alhamdulillah tak sangka..tahun nie special sekit..makan-makanan orang barat..hehehe.. Alhamdulillah..Majlis Jamuan nie berakhir dengan sempurna bersama-sama guru..





0 Pandangan Membina!!!:

Popular Posts

Recent Posts

Unordered List

Text Widget

Blog Archive

Powered by Blogger.

Tambah Pendapatan

Rakan Media


Awesome Reader List!!!

Google+ Followers